Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sárkány

2010.04.09

A sárkány

 

 

Kép

A különféle lények, amelyeket ma sárkányoknak hívunk, valószínűleg nem azonos eredetűek, de mégis egymással párhuzamosan jöttek létre a különböző kultúrákban a világon.

 A legismertebb japán motívum a sárkány. Japánban szerencsehozó állatnak tartják, amit az is igazol, hogy a japán sárkány víz-szimbólum. Vagy a felhõkben él, ahonnan viharok, villámlás idején lemászik, vagy a folyókban, tavakban lakik. Megegyezik az egyik elemmel, amely a japán rízstermelés kiemelt fontosságú része. Ezért a sárkányok Japánban - szemben az európai kultúrával - tiszteletet és csodálatot vívtak ki maguknak.

 

A kínai sárkányok általában jóságos lények, míg az európai és perzsa mitológia sárkányai a legtöbb esetben ellenségesek.
A keresztény vallásban megjelenő sárkányok jellemzően, mint a Sátán vagy annak szolgái jelennek meg.
 
A sárkányok ábrázolása:
 
Nagyban meghatározza a sárkányok ábrázolásmódját, hogy épp melyik földrészről, vagy élőhelyről származik. Vannak szárnyas és szárny nélküliek, oroszlán, kígyó, krokodil testűek, hosszú, egyenes, villás, vagy csavart halszerű farokkal ábrázolt állatok. A kínai sárkány teste hosszú, kígyószerű. A tengeri sárkány az élőhelyhez illően, úszóhártyás lábú és haltestű. A szárnyak általában denevérszerűek. A legtöbb esetben testüket pikkelyek borítják. Ha már sárkányokról beszélünk, meg kell jegyezni, hogy a legismertebb elbeszélések, mondák alapján a sárkányok szájából lángnyelvek törnek elő.